Съдийски шеф стана шампион на Монако

Един от шефовете на Съдийската комисия на БФС – Константин Писков, постигна един от най-значимите успехи в спортната си кариера. 58-годишният пловдивчанин спечели шампионската титла в едно от най-престижните лекоатлетически състезания по шосейно бягане „Херкулес Монако рън“ в Монако, пише „24 часа“. Трасето бе подредено по улиците на княжеството и Монте Карло и бе с дължина 5 000 метра.

Бившият международен рефер на ФИФА и настоящ съдийски комисар и делегат на БФС бе най-добър във във възрастовата група при мъжете ветерани над 50-годишна възраст.

Писков се класира на първото място в жестоката конкуренция на близо 50 съперника. Той пребори убедително основните си конкуренти и подгласници в старта – Юри Скобликов от Русия и французина Антоан Тюбин, останали втори и трети след българина.

За титлата в своята възрастова група, пловдивският лекоатлет грабна и специалната кристална купа на победителя.
„Херкулес Монако рън“ събра в Монако над 900 лекоатлети от 23 държави. Те участваха в бяганията на 5 000 и 10 000 метра.

Състезанието на 5-километровото дистанция бе най-силното до момента в историята на шосейните бягания, с поставения от Джошуа Чептегей от Уганда световен рекорд за мъже. Африканецът слезе под бариерата от 13 минути, като записа отличен резултат от 12:51.

“Стана много силно силно състезание. Освен това организаторите се бяха погрижили да създадат и голяма атракция за зрителите. Началото на надпреварата на 5 000 метра започна точно от стартовата решетка на Формула 1 – на пристанището на Монако – „Порт Херкулес“, разказа Писков – Стартът бе даден лично от принца на Монако Албер Втори.

В края на миналата година Писков спечели престижното трето място на изключително тежкия планински маратон „Egerszegi Decathlon“ в Унгария. Традиционната надпревара се проведе за 24-и пореден път в планинските райони над Залаегерсег и събра близо 1000 маратоци във всички възрасти от почти цяла Европа, както и състезатели от други континенти като Азия и Америка.

Нека припомним, че като футболен съдия на ФИФА Константин Писков има най-доброто постижение на теста „Купър“, който е физическият тестов изпит на реферите. Своя рекорд той постави преди Световното първенство за младежи в Нова Зеландия през 1999 година, където той беше първи асистент – рефер и достигна до много престижен наряд с възлов мач от полуфиналите на шампионата на Планетата, обобщава „24 часа“.

Related posts

Leave a Comment