Презентират концепцията от бавно хранене към бавен, зелен и здравословен туризъм на гастрономическия Slow Food фест в Пловдив

Любопитна презентация на тема „От бавно хранене към бавен туризъм“ изнесе Велизар Петров, изпълнителен директор на Агенцията за регионално развитие с бизнес център за малки и средни предприятия, по време на гастрономическия Slow Food Пловдив фест, който се проведе в Пловдив при голям интерес през уикенда.
Център на събитието бе в бившият бар „Каменица“, сега ресторант „Централ“ – разположен на едноименните стълби на Главната, водещи към Сахат тепе.
Агенция за регионално развитие с Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия е защитила успешно и работи успешно проект „INSiGHTS“ – „Интегрирани стратегии за бавен, зелен и здравословен туризъм“ и бе изключителен партньор на събитието, като се включи активно в него. Велизар Петров обясни нагледно какво е постигнато до момента, защо проектът на неговата организация върви успешно и какви са перспективите в тази насока.
Проектът е фокусиран върху пилотни дейности около иновативно туристическо колоездене с атрактивни екомаршрути, археология и култура и кулинарен туризъм в рамките на Пловдив.
„Как можем да направим региони по-привлекателни за туристите по зелен и здравословен начин? Проектът INSiGHTS намира решенията на този въпрос чрез разработване на стратегии за туризма, които не само да направят региона по-привлекателен за туристите, но и защитават неговите природни и културни ресурси, обяви Велизар Петров.

Туризъм по един зелен и здравословен начин – това е въпросът, на който намираме отговор. Всички региони по INSiGHTS имат изключителни природни и културни ресурси и в същото време имат голям потенциал, свързан с бързо развиващата се тенденция за отдих като бавен, зелен и здравословен туризъм, коментира още Велизар Петров.
И обясни какъв е основният принос на проекта: „Разработваме осем интегрирани стратегии за устойчив туризъм. Те се разработват от партньорските региони и ще бъдат приспособими по целия регион на река Дунав.
Като резултат от проекта ще имаме: система за „умни“ карти, туристически пакети, водещи приложения за пътеки, нови туристически услуги свързани с еко-образование, насърчаващи екологично чист и здравословен начин на живот, както и мрежа за бавен туризъм, предлагаща развлекателни отдих програми и модел за екотуризъм за градските райони.
Проектът е съфинансиран от фондовете на Европейския фонд за регионално развитие, посредством Програма за транснационално сътрудничество „Дунав 2014-2020“ .
По време на гастрономическия фестивал експерти от Шотландия, Италия, Албания и България от международното движение за съхраняване на кулинарните традиции Slow Food, представители на общини и областна администрация, медии и граждани се запознаха с „бавния, зелен и здравословен туризъм“ в Пловдив и фермерски пазар, се провеждаше в рамките на събитието.
Снежана Александрова от Областна администрация – Пловдив, стратегически партньор по проект „INSiGHTS – интегрирани стратегии за бавен, зелен и здравословен туризъм“, предаде приветствие от Областния управител на област Пловдив Здравко Димитров.
Богатата програма на Slow Food Пловдив фест включваше дегустация на домашни и традиционни храни от селата в Пловдивско. Бяха представени деликатесите цалапишки бабек, старожелезарски старец, традиционно пиде, сладка от мента, зелени шишарки, млади орехчета и други вкуснотии от Раковски, както и вкусотии на кулинари от Марково, Хисаря и Садово.
Участниците във фестивала дискутираха още връзката между местното кулинарно наследство, селото, пловдивчани и гостите на града.
„Какво влагаме в понятието „домашна храна“ и как да подобрим предлагането на местни храни в ресторантите са сред въпросите, на които се опитвахме да отговорим по време на дискусиите“, обясниха Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив и Велизар Петров от АРР. Дискусията бе отворена за всеки, който имаше желание да се включи.
Участниците имаха възможност да дискутират неформално и темите, свързани с бавното хранене и бавния туризъм, както и да опитат от домашно приготвени традиционни български храни, в приготвянето на които вече се включват и натурализирани англичани.
Експерти от „Slow Food International“ представиха „Earth Markets“ – модела за фермерски пазари на „Slow Food“ или как организацията подкрепя местното кулинарно наследство. Затова гастрономическият фестивал бе съпроводен и с фермерски пазар и отворена дискусия, в която активно участие взе и екипът на Агенцията за регионално развитие с Бизнес център за развитие на малки и средни предприятия
Младежи, доброволци към фондация „Пловдив 2019“, съдействаха за провеждане на събитието, като направиха много снимки и проведоха анкети с участниците.
По време на феста бе обявено, че одобрение на интегрирана стратегия за бавен, зелен и здравословен туризъм на областно и регионално ниво се очаква през месец март тази година.
Събитието бе част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Related posts

Leave a Comment