Пловдивският университет присъди професорско звание на световен карате експерт

Ръководството на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ присъди престижното звание „Професор емеритус“ на световноивестния карате експерт д-р Зигфрид Волф. Високата титла му бе връчена официално днес на стилна тържествена церемония и при голям интерес, пред близо 1000 студенти, преподаватели и високопоставени гости, в 6-та аудитория на най-голямото висше учебно заведение в града.
Зигфрид Волф бе удостоен с високия приз за дългогодишната си научна работа и сътрудничество с Пловдивски университет, както и заради големите си заслуги в популяризирането и развитието на световното карате.
„Присъждането на престижното звание „професор емеритус“ на д-р Зигфрид Волф e напълно заслужено и закономерно в неговото развитие като преподавател, специалист и треньор. Освен това, той е голям приятел на университета, с него нашият ВУЗ работи активно от години на високо научно ниво. Удовлетворени сме, че чрез него успяхме да създадем и едно изключително полезно и ползотворно взаимно сътрудничество и научен обмен, обяви проф. д-р Веселин Маргаритов, зам.–ректор на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и декан на Спортния факултет на ПУ. – Зигфрид Волф не само повече от 20 години си сътрудничи активно с Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, но съдейства за провеждането на магистърска програма по бойни изкуства, за която привлича много студенти от България и чужбина, допълни още проф. Маргаритов.
Новоизбраният професор Зигфрид Волф изнесе лекция пред студентите, преди проф. д-р Веселин Маргаритов да го представи пред аудиторията.
Видният немски гост първо благодари на ректорското ръководство в лицето на ректора на ПУ – проф. д-р Запрян Козлуджов и на проф. д-р Веселин Маргаритов за дългогодишното научно сътрудничество и отлична съвместна работа, както и за присъдената му висока научна титла.
След това той проведе импровизирани срещи с преподаватели и студенти, като не отказа на никого снимка за спомен.
При визитата си в Пловдив проф. Волф бе съпроводен от други светила в световното карате, като вицепрезидента на Световната федерация по карате и президент на Германската карате федерация Волфганг Вайгерт, от всепризнатия международен гранд майстор Кийт Керншпехт, също професор на Пловдивски университет, от шефа на карате федерацията на Австрия д-р Оливер Кьоних, както и от президента на Българската карате федерация доц. Алексей Петров.
Иначе визитката на Зигфрид Волф е доста богата и прелюбопитна, сочат справките. Той е роден на 12 януари 1954 година като през 1971 год завършва икономически колеж.
Следва магистратура „Икономика и търговия“ в Лудвигсхафен и Вормс до 1981 год., след това получава и втора магистърска степен по спортна педагогика.
През 2009 год. Зигфрид Волф защитава дисертационен труд и придобива образователно-научна степен „доктор“.
Професионалната му кариера е свързана с различни дейности, от 1984 год. до 1995 год. е управител и собственик на спорен център, през 1988 год. е главен преподавател в Германската карате федерация, от 1995 год. е национален треньор.
Волф е дълги години е състезател по карате-до, като 2 пъти печели трето място на Европейско първенство и 2 пъти купата на Франция. Има близо 100 медала от национални първенства, участва и на Световно първенство в Лос Анджелис.
Става световен вицешампион – индивидуално на Световно първенство в Токио, а заедно с отбора на Германия и отборен световен вицешампион.
От 1972 год. до днес Волф активно се занимава с треньорска и преподавателска дейност. Бил е национален треньор в немската джудо федерация, секция карате; както и треньор на представителния отбора по карате на Бундеслигата на Германия.
От 2009 год. подготвя треньори по самоотбрана и работи активно за превенцията на насилието в Гарманската карате федерация и Федерацията по карате на провинция Баден Вютенберг.
Получава 9-ти дан за високи заслуги и по повод 50 години активна спортна дейност. Притежава най-високия треньорски „А“ лиценз по карате, като неговите учениците са печелили десетки титли от Европейски и Световни първенства.
„Зиги Волф е голям приятел не само на нашия университет, Пловдив, но и на България. Той многократно е посещавал нашата страна и по-точно Българската федерация по карате, обясни още проф. д-р Веселин Маргаритов – През април 2007 година съвместно с доцент Александър Тодоров, Волф участва в разработването на съвместна стратегия за развитието на крате в България и Германия. Немската федерация по карате предложи свой модел за развитие на този атрактивен спорт, който да бъде приложен в българските училища. Бе разгледана обстойно и възможността за съвместни лагери и школи между българските и немските отбори“, допълни още професор Маргаритов.
Нека припомним, че на Олимпийските игри в Токио през 2020 година, карате официално вече става олимпийски спорт.
Този факт провокира Българската и Германската карате федерации за по-широк обмен и сътрудничество, съвместни лагери и размяна на кадри, финансиране и обучения.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО

Related posts

Leave a Comment