Пловдив ще има най-модерния басейн в България, строят го с над 11 млн. лева

Общинският съвет в Пловдив ще гласува разпределението на бюджета за построяването на нов плувен комплекс с олимпийски басейн край Гребната база. Съоръжението ще струва над 11 млн. лева, а парите ще бъдат разпределени в няколко бюджетни години, пише ТрафикНюз.

От близо две години усилено се говори за поредната гордост на пловдивската спортна инфраструктура. Става дума за новия открит 50-метров плувен басейн с олимпийски размери и трибуна за 1000 места, който трябва да се изгради на мястото на стария – до диспансера и закрития басейн „Младост“.

Градските власти искат съоръжението да е готово до 2020 година, като то може да приема състезания по световен мащаб. Според градските власти, това ще бъде най- модерният басейн в цяла България.

Защо това съоръжение струва толкова и с какво ще го различава от останалите плувни комплекси

Басейнът ще бъде единствен у нас, който ще отговаря на всички изисквания на Международната федерация по плуване.  Един от проблемът бе, че пространството е ограничено и проектантите са изпитвали трудности да го позиционират.

„Не е само едно корито, много са изискванията. Опитахме се да има чисти функционални връзки между стария закрит басейн, новия и спортния диспансер, чиито помещения ще се ползват. Така ще се изгради един отличен спортен комплекс, който ще включва освен двата басейна – закрития и открития, също и съблекални, лекарски кабинети, съоръжения за допинг проби и т. н”, обясни арх. Тодор Абаджиев.

Друга задължителна екстра е гъвкавото разпределение на дължината – чрез специален мост, който се движи електронно в самото корито и може да прегражда басейна до 25 метра – за детски състезания. Електрониката е Омега – мерцедеса в тази област. Също така съоръжението ще бъде снабдено с обезмъгляваща инсталация, с каквато не разполага нито един басейн в България. Тя е сложна и поддържа пространството над водата чисто от изпарения, пояснява архитектът.

Related posts

Leave a Comment