Д-р Узунова: Не гледайте пряко в Слънцето! И каква да знаем за защитата от ултравиолетовото лъчение

Лятото е в разгара си и Слънцето „работи“ здраво. Продължителното излагане на интензивна слънчева светлина обаче уврежда не само кожата, но и очите. Това се дължи на ултравиолетовите лъчи (UVA, UVB,UVC), които са невидими за човешкото око. Част от тях се филтрират от озоновия слой в стратосферата, но с неговото изтъняване все повече се увеличава интензитетът на това излъчване, предупреждава водешият очен лекар д-р Станка Узунова – доказан специалест по проблема.  Потърсихме я за компетентен коментар по темата.
– Д-р Узунова, какво е най-важното, което трябва да знаем още при излагане на пряка и интензивна слънчева светлина?
– Всеки вероятно добре съзнава необходимостта да защитава кожата си от Слънцето, но трябва да защитаваме и очите си. Затова е необходимо да използваме слънчеви очила с филтър, предпазващ от ултравиолетовите лъчи.
– Напоследък се говори много за все по-нарастващата ултравиолетова радиация и вредното й въздействие върху хората.
– Да, така е и има сериозни доводи да се говори са това. В някои държави (Англия, Австралия, Нова Зеландия) има приети национални програми за информация и превенция на населението.
Слънчевите очила далеч не са само стилен моден аксесоар, а и основно средство за защита на очите от ултравиолетовото излъчване. Мнозина погрешно смятат, че UV-лъчите са по-силни през летния сезон. Това съвсем не е така. Определящо е колко време прекарваме на слънце, независимо дали лятно или зимно. Ето защо за очилата винаги е толкова важно да бъдат качествени.
Степента на защита, която обикновено е посочена върху дръжката, етикета или в паспорта на очилата, НЕ зависи от цвета на стъклата. Търсете знак UV 400! Той означава, че в химическия състав на стъклата влизат добавки, които осигуряват именно 100% защита.
– А по-евтините стъкла за слънчеви очила… Как влияят те на очите?
– Най-често те са и некачествени…. Тези стъкла за слънчеви очила са изработени от пластмаса или минерално стъкло, които пропускат в голяма степен ултравиолетовите лъчи. Те предпазват единствено от ярката видима светлина. Намалявайки яркостта на преминалата светлина те карат зеницата на окото да се разшири, което води до попадане в окото на още повече UV лъчи. Поради това особено внимание при избора на слънчеви очила трябва да се обръща на степента на пропускливост на ултравиолетови лъчи. Наличието на маркер CE означава удовлетворяване на изискванията на европейските директиви, а именно 100 % филтриране на електромагнитни лъчи с дължина до 400 nm.
– Кажете тещо повече за защитата от UV лъчи и поляризация?
– Много хора остават с погрешното впечатление, че защитата от UV лъчи и поляризацията са едно и също нещо. Всъщност това са две различни свойства на слънчевите очила. Очилата могат да имат само UVфилтър (както повечето предлагани на пазара) или да съчетават в себе си защитата от ултравиолетовите лъчи с поляризиращия филтър, който премахва отблясъците
– Какво означава обозначението Filter Cat. 0-4?
– Това означение показва степента на пропускливост на светлината от слънчевите очила/или степен на затъмнение на стъклата. Класификация по европейски стандарт:
• Категория 0 – подходяща за облачно време и основно като моден аксесоар; пропускащи 80-100% от светлината; стъклата са много светли
• Категория 1 – подходяща за променливо време (редуващо се слънце и облачност); пропускат 43-80% от светлината; стъкла в светли тонове
• Категория 2 – подходяща при умерена слънчева светлина, променлива облачност, при шофиране; пропускат 18-43% от светлината; стъклата са умерено затъмнени
• Категория 3 – подходяща при ярко слънце и при шофиране; пропускат 8-18% от светлината; стъклата са тъмни
• Категория 4 – това е най-високата степен, подходяща при ярко слънце, на морския бряг и при разходки в планината. Очила с филтър от четвърта категория не са подходящи за шофиране. Внезапна промяна на условията на осветеност (облаци или влизане в тунел) могат да предизвикат неприятен инцидент. Пропускат 3-8% от светлината; Стъклата са с много тъмен цвят. За градски условия и за шофиране са подходящи очилата, които пропускат светлина от 18 до 43%-категория 2 или 3.
– Ако носим диоптрични очила, какво трябва да знаем за ползването и на слънчеви?
– Има два варианта: да си направите слънчеви очила с диоптър или да поръчате фотосоларни стъкла, които потъмняват на силна светлина. Може да се ползват и контактни лещи
– А как да увеличим сигурността си на пътя благодарение на слънчевите очила?
– Всеки шофьор се е сблъсквал с неприятните отблясъци, които се получават от мократа пътна настилка или от отраженията на предното стъкло на автомобила. Освен, че дразнят окото, слънчевите отблясъци могат да бъдат причина и за пътни произшествия. Ползването на поляризирани слънчеви очила може да намали риска от пътни инциденти, а понякога се оказва и решаващо за избягването им. Подобрената видимост дава възможност за по-бърза реакция, която в повечето случаи е от изключително значение. Вграденият в слънчевите очила поляризиращ филтър премахва опасните заслепяващи отблясъци от пътя и по този начин дава по-добра видимост, по-ярки и контрастни цветове, намалява умората на очите.
– Д-р Узунова, какво точно представлява поляризацията?
– Дневната светлина се разпределя равномерно във всички посоки на триизмерното пространство. Поляризираната светлина също се разпределя, но основно в две посоки – хоризонтална и вертикална. Вертикалната светлина носи за човешкото око полезна информация, като му позволява да различава цвета и контраста. Хоризонталната светлина обикновено създава оптически смущения и отблясъци.
Когато светлината попада под определен ъгъл върху някаква повърхност (вода, сняг, пясък, мокра пътна настилка) тя се разпространява в хоризонтална посока и предизвиква заслепяващи отблясъци. Тези дразнещи окото отблясъци мога да бъдат блокирани само с поляризиращ филтър с високо качество.
Поляризираните лещи филтрират светлинните вълни, разпространяващи се в хоризонтална посока и по-този начин помагат да се елиминират отблясъците. Това дава възможност на човека да вижда максимално ясно и контрастно.
Най-качествените полароидни слънчеви очила са снабдени с уникални поляризирани плаки, които са съставени от седем слоя, идеално прилепващи един към друг. Основен елемент в тях се явява поляризиращият филтър в средата. От двете страни той е обграден от два слоя, които елиминират вредното ултравиолетово излъчване. Следващите два слоя изпълняват ролята на буфер и придават гъвкавост и устойчивост на материала. Последните два повърхностни слоя предпазват тази плака от надраскване и механични повреди.
– Как да съхраняваме и почистваме очилата?
Ако искате очилата да ви служат дълго време, грижете се за тях.
• Когато ги сваляте, слагайте ги в калъф.
• Никога не ги оставяйте с плаките надолу върху твърда повърхност, защото могат да се надраскат.
• Пазете очилата от удар и висока температура. Не ги оставяйте на таблото на колата, където температурата понякога е много висока и могат да се повредят.
• Никога не почиствайте очилата с грапави тъкани. Използвайте кърпички от микрофибър или памук.
• Никога не почиствайте очилата с препарати съдържащи алкохол. Използвайте специализирани почистващи препарати или хладка вода и сапун.
• Пазете ги от надраскване.
– Безопасно ли е да се гледа директно към Слънцето със слънчеви очила?
– Никога НЕ ГЛЕДАЙТЕ ДИРЕКТНО КЪМ СЛЪНЦЕТО!!! Независимо от степента на затъмняване, различните филтри и защити на обикновените слънчеви очила, те не са подходящи за пряко наблюдение на слънцето. Човек трябва да е много внимателен, защото без подходяща защита има сериозна опасност от изгаряне на ретината и слепота. Това може да се направи само със специални очила, предназначени за директно наблюдение.

Related posts

Leave a Comment