Пловдив вдъхнови габровски фотограф за уникален национален проект с красиви българки

radoparvanovГабровският фотограф Радослав Първанов се влюби безумно в Пловдив и градът под тепетата неусетно стана негово творческо вдъхновение за старта на един уникален национален проект, който ще увековечи красиви български в народни носии.
23-годишният габровец направил преди година и нещо специална фото-сесия на едно красиво момиче от Пловдив. Девойчето е 18-годишно и се казва Илияна Аризанова. Учи в Търговска гимназия.
Момичето не била фотомодел, но фотосите с Илияна станали много добри – доста професионални и вдъхновяващи. Така се пръкнала, а после родила нетрадиционната идея на Радо.
А после, както често става – това негово вдъхновение прерастнало в национален фотографски проект, който досега не е правен у нас. Той е първи, затова е и уникален…
rado-parvanov-photoСега Радослав наистина гори от желанието да покаже на света колко красиви са българските жени, особено когато те са пременени в традиционните народни облекла по места.
Иска със своите фотоси да докаже още колко пищни и уникални са родните носии и колко много история и автентичност се крие чрез тях в българските градове и села.
„Роден съм в Габрово, но с времето бях очарован и се влюбих в Пловдив. Този древен град започна да ми става все по-интересен.
През октомври 2014 година снимах една млада пловдивчанка в народна носия, направихме фотосите в Стария Пловдив и в центъра на града. Именно тези снимки много ме вдъхновиха да създам този мой проект, с който да покажа българки на места с културно и историческо значение. – разказва непринудено Радослав. – Тогава снимах много красиви носии в Пловдив и в областта. Стана страхотно, запалих се… Последваха снимки и в други китни местенца в България 4с пременени в народни носии красиви наши момичета. Така моята идея прерастна в голям проект. Сега вярвам, че този мой проект ще срещне обществена подкрепа и ще мога да покажа на света, колко красиви са българските жени, колко пищни са нашите носии и колко история се крие в градовете и селата ни. Ще се радвам колкото се може повече хора да научат за тази моя идея, защото има какво да покажем на света от България.

Илияна Арицанова, Пловдив
Илияна Аризанова, Пловдив

5Искам обаче да кажа на всички: „Аз обичам Пловдив“! Нека всички да го чуят, защото този град истински ме вдъхнови и ми даде началото на тази моя прекрасна идея!, обяснява разпалено той.
Проектът на Първанов е изцяло фотографски и няма комерсиална цел.
Фотографът планира да излъчи и видео като презентация.
Всичко той прави досега на свои разноски, от любов към България и българското, без някой да го финансира.
„Започнах това, защото исках да събера нещо красиво и да го покажа на хората, допълва Радо. – Сметнах, че това не е много лесно, дори е трудно, трудоемко. Но аз обичам да ми е трудно. Реших се и направих списък къде ще снимам“.
След Пловдив, Радослав снима на историческия комплекс Етъра, после в революционната Копривщица, в Казанлък, София, Перник, Велико Търново и в град Шипка. „Сега ще снимам в Петрич и Рупите, Мелник, после в Плевен, Балчик, Карлово, на връх „Свети Никола“, Габрово и Трявна, разкрива плановете си млдият фотограф.

Илияна Арицанова, Пловдив
Илияна Аризанова, Пловдив

6Досега е направил над 3000 фотоса, а като обиколи и планираните вече нови дестинации, снимки сигурно ще минат поне 8 000.
С тази уникална колекция Първанов има амбициите на само да покаже естествената красота на българката, но и красотата на историческите места и българското традиционно женско облекло. Да покаже богататите народонстни традиции, да рекламира българщината. Да популяризира България и българското.
„Винаги подчертавам, че името на проекта е: „Българки на места с културно и историческо значение“, защото моята идея не е само реклама пред хората от чужбина, които ще дойдат в България… Искам проекта ми да успее да събуди максимално много патриотични чувства и усещане у хората, у зрителите. Искам да покажа, че тук историята е жива чрез традициите и ние трябва да пазим нашата култура и наследство. Проектът ми е некомерсиален и е изцяло авторски, в него ми помага Петър Ризов, който също е фотограф. Облеклата – понякога момичетата са от родолюбивите клубове и ги имат, а понякога те танцуват, често се случва и да шием специално за случая дрехите. Организацията е изцяло моя – от разговорите, разрешенията, таксити и какво ли още не – докато стигнем до модела и датата на снимките. Всичко е доста трудоемко и отнема много време, но смятам, че си струва. Това е мисия“, допълва Радо.
3И издава, че като приключи и изпълни своя проект, ще направи национална изложба, която да обиколи България и света.
Първата експозиция обаче е резервирана за Пловдив, защото красотата и атвмосферата на този град е бил голямото му творческо вдъхновение.

Илияна Арицанова, Пловдив
Илияна Аризанова, Пловдив

 

Related posts

Leave a Comment