Ученици от Пловдив изобретиха уред за нощно четене

jlЕдинайсетокласници от Руската гимназия в Пловдив грабнаха първата награда на национален младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“ с изобретено от тях устройство за нощно четене – книгосвет.
Портативният уред е с основа от плексиглас, която се поставя върху страницата и я осветява, без да смущава околните. Работи с батерии или фотоклетки, съобщи „Марица“.
Разработката е продукт на една от шестте ученически компании към школата по мениджмънт на Общински детски комплекс в Пловдив, която се ръководи от Огнян Димитров. Четири от ученическите фирми към школата стигнаха до финала. Призьорите ще представят България на световен панаир на ученическите фирми в Люцерн между 25 и 27 юли.
На форума у нас, организиран от „Джуниър Ачийвмънт“, бяха отличени и други две разработки на пловдивски ученици. До последния момент журито се колебало дали да не постави на челното място тима на Математическата гимназия, който пък предложил нов вид тест. Той е и вариант за справяне с преписването на матурите. Наподобява игрите на късмета – срещу всеки въпрос се изтрива верният отговор. Да се погледне през рамото на съседа не върши работа, защото специален софтуер генерира уникална конфигурация от въпроси за всеки ученик.
Националната търговска гимназия пък впечатли с поздравителна картичка, в която има лист рециклирана хартия с форма на сърце. В нея са втъкнати семена от цветя и билки. Получателят може да постави късчето в саксия. Ако се полива редовно, скоро поникват стръкове.
Източник: cross

Related posts

Leave a Comment