Хиляди манифестираха за Деня на славянската писменост, концертен маратон и много културни прояви за 24 май

18491_28Хиляди ученици се включиха в шествието в Пловдив в чест на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в Пловдив. Истински концертен маратон от културни прояви пък съпътства празника и ще зарадва пловдивчани на 24 май.
Най-нетърпеливите започнаха да се събират още преди 10 часа на площад „11 май“ пред Гимназията с хуманитарен профил „Св. Св. Кирил и Методий“. Там слово към учениците поднесе пловдивският митрополит Николай.

Шествието премина по Главната и се отправи към площад „Стефан Стамболов“ , където от 12.00 часа е празничният концерт с участието на ученици от представителни състави към Общински детски комплекс – Пловдив.
Уникален концертен маратон подготвя Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство за 24 май. Събитието ще се реализира с изключителното съдействие на община Пловдив и е посветено на Деня на българската писменост и култура и „Пловдив 2019“. В мегаконцерта на АМТИИ за първи път ще се включат всички художествени състави на академията по изкуствата.

Класическа музика, поп, рок и джаз, инструментален, песенен и танцов фолклор ще заредят с настроение пловдивчани днес от 16 часа на сцената до Общината.

18491_20В магията от инструментални изпълнения, песни и танци от различни жанрове ще се включат Академичният смесен камерен хор „Гаудеамус“, Академичният народен хор, Академичният народен оркестър, Джаз-фолк формацията „Фолк файв +“, квартет „Интро“, дуети, триа и квартети от специалностите „Изпълнителско изкуство“ в класиката и фолклора, поп и джаз изпълнители.

Ревю дизайн на облекло и изложба на студенти от специалността „Графичен дизайн и фотография“ ще съпътстват арт хепънинга на Главната.

Подобен петчасов маратон на изкуствата, реализиран изцяло от възпитаниците на едно висше учебно заведение, е уникално явление в концертния живот на Пловдив и страната.

Събитието е знак на уважение от страна на Академията към всички пловдивчани и гости на града за светлия празник на културата, както и възможност АМТИИ да направи обществена презентация на високите си художествени критерии при подготовката на своите студенти от сферата на изкуствата.

Мегаконцертът ще стартира в 15.30 с шествие на гайдари от Стария град по Главната към сцената пред Общината, а от 17 часа на сцена „Ядрото“ в „Капана“ състави на АМТИИ ще изнесат съпътстваща програма.

Във вечерните часове на 24 май Денят на АМТИИ на площада пред Общината ще приключи с право хоро, с което всички пловдивчани да отбележат празника заедно, хванати за ръце!

Related posts

Leave a Comment