Опитимизират училищната мрежа в Пловдивска област

detza-1Оптимизация на училищната мрежа предстои на територията на някои общини в Пловдивско. Такива нагласи, на базата на вече проведените предварителни разговори, има в Хисаря, Асеновград, Карлово и Първомай, съобщи в ефира на радио Пловдив старши експерт Рангел Райчев от Регионалния инспекторат по образование.

Там се налага преобразуване на учебните заведения, закриване или сливане на училища. С новия закон от месец август предстои общинските съвети по места да вземат конкретни решения.

В Асеновград вече има становище от местната администрация за сливане на двете гимназии, както и за закриване и  преобразуване на училища в община Карлово и сливане за учебни заведения в община Брезово.

В план-приема за учебната 2016-2017 година няма промени в броя на паралелките в сравнение с миналата година. По думите на началника на Регионалния инспекторат по образование в Пловдив Иванка Киркова план-приемът е напълно реалистичен. Включени са четири нови професии.

Областният съвет по развитие прие новите специалности да са  моделиер на облекло от кожа в Професионалната гимназия по кожа и текстил „Д-р Иван Богоров“ в Пловдив, агреоекология в Професионалната гимназия по селско стопанство в Белозем, мехатроника в асеновградската гимназия „Цар Иван Асен II“, както и електромонтьор на машини и апарати в Професионална гимназия „Петър Парчевич“.

Related posts

Leave a Comment